Η Μονή των Αγίων Θεοδώρων στη Ραψάνη

βιβλίο: 20,00

e-book: 10,00€

Book Details

Σελίδες

231

Διαστάσεις

Υ: 23 εκ x Π: 23 εκ

Γλώσσα

Ελληνικά

ISBN

Έκδοση

2019

Οδηγίες για ebook

Για να διαβάσετε το e-book, θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το Adobe Acrobat Reader. Ανοίγετε το αρχείο και από την επιλογή: View ►Page Display ►Two Page View.

About The Author

Βασίλειος Ν. Τσολάκης

Βασίλειος Ν. Τσολάκης

Ο Βασίλειος Ν. Τσολάκης γεννήθηκε στον Τύρναβο, όπου τελείωσε την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του.

Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, διπλωματούχος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος πτυχίου του ΥΠΕΧΩΔΕ για μελέτες δημοσίων Έργων.

Άρχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα το έτος 1967 στη Λάρισα, όπου εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι το έτος 2007 και ασχολήθηκε με κάθε είδους έργα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

Η Ραψάνη, ένα χωριό του νομού της Λάρισας, βρίσκεται στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, τον Όλυμπο, σε υψόμετρο 500 μ. από την θάλασσα, επάνω από την Κοιλάδα των Τεμπών. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, πνιγμένη στο πράσινο και αποτελεί ένα παράθυρο στο Αιγαίο. Διαθέτει μία απαράμιλλη θέα προς το απέραντο γαλάζιο, σε συνδυασμό με τη μαγευτική ατμόσφαιρα του Ολύμπου. Το όνοµά της προέρχεται από τις «ραψάνες», δηλαδή τους σχιστόλιθους, οι οποίοι παρατηρούνται σε όλη τη γύρω περιοχή.

Απέναντι από τη Ραψάνη, προς τα νότια, απλώνεται ένα πολύ όμορφο δάσος 1200, περίπου, στρεμμάτων, από υπεραιωνόβιες βαλανιδιές, κρανιές, πουρναριές κ.ά., που σύμφωνα με την παράδοση, δεν το φύτεψε κανείς, αλλά δημιουργήθηκε μόνο του, ως δώρο του Θεού.Στη μέση αυτού του δάσους, σε απόσταση 3 περίπου χλμ. από το χωριό, κρυμμένη μέσα στα πανύψηλα δέντρα, βρίσκεται η Μονή των Αγίων Θεοδώρων, ένα αριστούργημα τέχνης της μεταβυζαντινής εποχής.

Η μονή, στην αρχική της μορφή, περιβαλλόταν από ισχυρό περίβολο πολυγωνικού σχήματος, έχοντας την πύλη στη νότια πλευρά. Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν κατά την επισκευή του μνημείου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1971-1972, θεωρείται πολύ πιθανή η ύπαρξή της Μονής κατά την παλαιολόγεια περίοδο, χωρίς, όμως, να είναι γνωστός ο αρχικός χρόνος ίδρυσής της.