Αρθρογραφία

Ο Πύργος του Χαροκόπου

Ο Πύργος του Χαροκόπου,  είναι από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά και ανήκε στον γαιοκτήμονα και ευεργέτη Παναγή Χαροκόπο. Απόγονος του Παναγή Χαροκόπου ήταν και ο νεότερος Παναγής, που υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και πολιτικού, Μελίνας Μερκούρη.
Το κτήριο είναι διώροφο, διαθέτει υπόγειο, αλλά και πύργο και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο.
Ο “Πύργος του Χαροκόπου” βρίσκεται στη βορειοδυτική είσοδο της πόλης της Λάρισας, αμέσως μετά τη Γιάνουλη στο δρόμο από τον Τύρναβο προς τη Λάρισα, χτισμένος με βάση τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των αρχών του 20ου αιώνα.
Αρχιτέκτων του πύργου είναι ο Αναστάσιος Μεταξάς Η αρχιτεκτονική σύνθεση του συγκροτήματος είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες μιας αρχοντικής κατοικίας στο πνεύμα της εποχής αλλά συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στην ανάγκες των γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών που ήταν ο βασικός οικονομικός τομέας της περιοχής.
Ο Πύργος του Χαροκόπου είναι συνδεδεμένος με προσωπικότητες της πολιτικής και της τέχνης και στην ευρύτερη περιοχή, είναι συνδεδεμένος, κυρίως, με την Μελίνα Μερκούρη.